Trauma verwerking bij Psychologen Zaandam

Geregeerd door het verleden

Een trauma is een echo. Een heftig gevoel dat je in het verleden opdeed; bijvoorbeeld omdat je iets vreselijks meemaakt of gezien hebt, steekt onverwacht de kop op en neemt het roer van je over.

Als je iets meemaakt dat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. In het beste geval kun je bij familie of vrienden terecht met je verhaal. Je besteedt er tijd aan. Je doet moeite om het een plek te geven. En dan gaat het leven weer door. Het kan goed zijn dat je de gebeurtenis zelfs al een beetje begint te vergeten.

Totdat, plots, zonder aankondiging de echo aangewakkerd wordt. Dat kan zijn omdat je iets ziet of voelt dat lijkt op dat gevoel van toen. Het kan een geur zijn, een geluid, maar het kan ook van binnen ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet waarom. Vanaf dat moment breekt je trauma in alle hevigheid door: je kunt het niet loslaten, je krijgt nachtmerries, kunt ineens heel boos worden. Je leven wordt geregeerd door de echo van die gebeurtenis. Of je wilt of niet.

Contact

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp, of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar Psychologen Zaandam.